Hvorfor hedder det mon danskvand?

Er der nogen, der kan svare på, hvorfor vand med kulsyre egentlig kaldes danskvand på dansk, det ER jo et ret tumpet navn?
Ordet er for nyt til ODS, ikke med i min Nudansk med etymologi og jeg har jo desværre ikke denne lækre lækre store dejlige ordbog (i min yndlingsfarve sågar):
Lækker lækker ordbog
Måske skulle jeg starte en indsamling? Sådan en PayPal-knap eller noget, så eventuelle tilfredse læsere (eller dem, der bare mener jeg trænger til en ordbog!) kan donere 2-3 kroner til projektet? [Med en 2-3000 donationer skulle ordbogen så være hjemme…]

I mellemtiden kan SHA måske lave et opslag for mig og se om den lækre lækre ordbog kan give et svar? Eller kan en anden klog læser komme med svaret – så min hemmelige læser (der aldrig kommenterer, kun smuglæser) kan få svar på sit spørgsmål?

Update: Har ved nærmere eftertanke tjekket et andet dejligt dejligt opslagsværk, men her omtales danskvand kun i gåseøjne under opslagsordene Apollinaris og Sodavand, men uden nogen forklaring.

4 thoughts on “Hvorfor hedder det mon danskvand?

  1. AnetQ Forfatter

    Kloge SHAs svar: De der nyere, ikke-sproglige, men snarere kulturelle etymologier er tit svære at optrevle. Det eneste vi kunne finde var i Encyklopædiens artikel om ‘sodavand’, som forklarer hvordan, men desværre ikke hvorfor:

    I Danmark i anden halvdel af 1800-t. beskæftigede et stadig stigende antal mineralvandsfabrikker sig med produktion af medicinsk kurvand med navne som Karlsbadervand, Marienbadervand og Pyrmontervand samt Apollinaris og Sodavand. Inspireret af udviklingen i udlandet og i konkurrence med den hjemmefremstillede limonade og saftevand begyndte de danske mineralvandsfabrikanter, hvis antal var vokset til 120 i slutningen af 1800-t., en produktion af sød sodavand. Man tilsatte sukker, frugtsaft og farve til det kulsyreholdige vand, og fx hindbærlimonade, citron- og appelsinvand blev populære læskedrikke, der snart næsten alene lagde beslag på betegnelsen sodavand. Det uaromatiserede mineralvand overlevede som mere kulsyreholdigt “danskvand”. Først i kølvandet på 1980’ernes sundhedsbølge er mineralvandet genopstået som helserigtigt kurvand.
    Forklaringen skal søges i dansk da vi ikke har fundet eksempler på ‘norsk vand’, ‘English water’ e.l., og netop derfor er det ikke indlysende hvorfor ‘det neutrale’ bliver ‘danskvand’ snarere end ‘hvid vand’, ‘boblevand’, etc. Men når oplysningen ikke er medtaget i Encyklopædien, kan man frygte at den er gået tabt.

  2. GitteC

    Kald bare hele gøgemøget for sprudelwasser ligesom tyskerne;-)

  3. Suzy-Hang-Around

    Tak for citat af mit svar, for hvad det nu er værd. Ville bare påpege at Encyklopædiens artikel slutter ved ‘helserigtigt kurvand’. De sidste løsere overvejelser er mine og skal ikke lægges Encyklopædien til last – ej heller til selvfedhed ;-)

  4. sof

    Danskvand siger vi, når andre folkeslag siger agua mineral con gas, eau mineral eller Mineralwasser. Men hvorfor hedder sodavand med brus og uden smag lige Danskvand? Danskvanden fik sit navn i 1930’erne. Svenskerne begyndte at drikke sodavand før os, og fra Sverige fik vi citronsodavand og rød sodavand, som i Danmark blev kaldt svenske sodavand. For at adskille en ny, hvid vand uden smag fra de svenske forløbere, fik den navnet danskvand. Fra Samvirke-artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.