Rigtige mænd tager ikke backup, rigtige kvinder ej heller!

Min eksterne harddisk har fået nervesammenbrud. Den ved ikke hvem den er, og hvad der ligger på den, og hvorfor jeg så desperat nidstirrer den med onde øjne…
Vi taler selvfølgelig om den harddisk hvor ALLE min fotografier, filer og ikke mindst AL min musik ligger på.
Før du spørger: Nej, det ligger ikke andre steder, ud over det jeg har brændt til CDer, hvilket redder mine billeder op til jeg kom hjem fra Island (som tilsyneladende er sidste gang jeg tog mig sammen til noget seriøs backup), og mine dokumenter. Men så mangler der stadig de sidste halvandet års billeder og AL min musik (og der var meget!).
Filerne er jo ikke væk. De ligger på computeren, som bare ikke lige kan overskue, hvor de er og hvorfor – Windows kan se disken, men ikke at der er noget på den. Nu har jeg så fiflet med at kigge på alle mulige spændende File Recovery-programmer [men den slags koster penge, da det er et af de få områder hvor folk sjovt nok er villige til at betale!], med mindre man altså finder en eller anden cracker (hvis harddisk også var crashet), som har lavet en skummel batch-fil, eller en hel Boot-CD med mere eller mindre stjålne udgaver af diverse programmer, som fx. GetDataBack [i øvrigt meget velvalgt navn til et datagenfindingsprogram]. Der er altså masser af programmer derude, og i demoversioner kan de også se mine filer, så intet er tabt…
Men kombinationen af labtop + ekstern 3.5″ harddisk i USB-box giver et mindre teknisk problem: Jeg undrede mig over, at GetDataBack skulle være timevis (3-4 timer) om at scanne halvdelen af en 250 GB harddisk… Men det er selvfølgelig USB, der selv i anden generation ikke er det hurtigste i verden, og ikke kan trække en fuld scanning af samtlige sectorer på disken. Så den rigtige løsning er selvfølgelig at forbinde den fortabte søn harddisk direkte med den fungerende computer. Nu er det jo desværre ikke bare lige at flytte en jumper og trykke den på sit ribbon-IDE-kabel, medmindre man har en adapter fra 44 til 40 pin (3.5″ til 2.5″) og den slags og i øvrigt har lyst til at rode i det indre af sin bærbare… [Det prøver jeg virkelig på at holde nallerne fra!]

Ergo er den nemmeste løsning nok at finde en stationær computer og knalde harddisken i og redde skidtet. Den umiddelbart “nemmeste” løsning er vel at tage ud til forældrene og knalde den i min gamle PC, som moderen har overtaget… Suk! LORTEMAXTORSPASSERDREVKANDETIKKEBAREVIRKE
…og ikke et ord om, hvem der har cyklet rundt med den eksterne i dametasken, hevet den på gulvet vha. kablet, trukket strømmen på den uden advarsel i tide og utide [fordi “skub ud” er for feminine mænd, der bruger Mac], overset advarslstegnene på det seneste og i øvrigt bare kunne have taget back-up…
PS: Inden du ler alt for først: Har du taget backup i dag? i år? i dette årtusind?

Nogle gange ønsker jeg mig næsten, at jeg var sådan en pige, der bare ku’ sige “Arj, jeg forstår bare sletikke det dér teknik-noget”, ringe til (mandlig, selvfølgelig) computerkyndig og flapre med øjenvipperne. (Men det har jeg bare aldrig haft tålmodighed til!) Ville mit liv være nemmere, hvis jeg kunne det, kan I svare mig på det?

16 thoughts on “Rigtige mænd tager ikke backup, rigtige kvinder ej heller!

  1. klaus

    ja, hvis jeg kunne, ville jeg selv benytte mig af det kneb i en presset situation…

    ps: i øvrigt lavede jeg min ugebackup i går (en dag før tiden fordi der pludselig kom en underlig lyd fra disken*…)

    *nu har jeg så overbevist mig selv om at lydene kommer fra en af radiatorerne i stedet…

  2. AnetQ Forfatter

    @Klaus: Du kan vel godt flapre med øjenvipperne til en computerkyndig og få hjælp? Men du er jo så fornuftig, at du laver backup, når det siger mærkelige lyde, så du har jo ikke engang brug for det!
    I modsætning til mig, der bare må betale prisen for min egen utålmodighed… (både med backup og computerkyndige mænd.)

  3. Naja

    *host* *forøger lige at få vejret efter hysterisk latteranfald* (Rettet mod sidste afsnit, bør jeg måske lige tilføje?)

    …Tro meget afhænger af ens mandlige bekendtskabskreds. Og hvordan man i øvrigt omtaler sin omgang med IT-udstyr til dagligt.

    Er selv ret overbevist om at jeg enten:

    a) Ville få besked om at spænde hjælmen og bare komme i gang
    b) Måske nok ville redde mig nogle sympatiserende lyde i røret, men tidligst noget action engang i næste årti, eftersom tålmodige mænd med IT-talenter typsik er voldsomt misbrugte i forvejen

    P.S. bruger ikke back-up, men overvejer nu kraftigt – Amar’ !

  4. Runemester Yoda

    Ja, backup er nok en dårlig samvittighed hos mange…

    Personligt glæder jeg mig til Mac OS 10.5 (Leopard) kommer så jeg kan benytte Time Machine til at tage jævnlig backup.
      Selvom jeg jo så måske ikke længere er en rigtig mand – men det er jeg så alligevel ikke når jeg har Mac, kan jeg forstå :-P

    Jeg tager faktisk sporadisk backup, men det tager lang tid fordi mit primitive backupprogram skal gennemse alle mapper for at finde ændrede filer :-/ Og desuden er min eksterne HD fuld :-)

  5. Runemester Yoda

    Nå ja, ang. IT-hjælp, så er jeg klart en af de udnyttede. Men nu er jeg gået over til Mac og kan så sige at jeg ikke længere har forstand på Windows og PC’er fordi jeg ikke har fulgt med på det sidste, så der er mange der er meget, meget bedre at spørge end mig ;-)

  6. AnetQ Forfatter

    @Naja: Ja, jeg bliver mere og mere overbevist om, at det med IT-kyndighed er lidt ligesom med jobansøgninger. Kvinder er ikke sikre på om de skal søge jobbet, hvis de kun har 9 ud af 10 af de krævede kvalifikationer. Mænd mener de bør have jobbet, hvis de opfylder 4 ud af 10 [eller noget i den stil] – derfor har jeg gang på gang oplevet at hoppe på, at mænd sagde, at den ku’ de da hurtigt fikse… en månedstid senere får man så hardwaren tilbage men noget mumlen om at den er helt ureddelig, for så at opdage, at deres fantastiske redningsidé, var den første af de tre ting man allerede selv havde prøvet for længst!
    [Disclaimer: Ingen af de mænd, der har hørt om min døde harddisk de senere dage behøver føle sig ramt her! Der er tale om årtiers dårlig erfaring, der har resulteret i min minimale tålmodighed med kun såkaldt “teknisk kyndige”]

  7. AnetQ Forfatter

    @Naja & Runemesteren: En HD på 250GB koster lige omkring 519 kr og kan (tro mig!) spare en for meget arbejde! Har man stationær PC kan man jo bare knalde den i kabinettet og så kopiere sin dokument/billed/musik-mappe (eller hvad man nu gerne vil bevare) over på det jomfruelige D-drev med regelmæssige intervaller (man kan jo fx. døbe den musik+dato), sværere er det jo ikke!

  8. Runemester Yoda

    Jo. Ville nok gå efter en 320GB Seagate til 606,- kr.

    Hvad bruger du til at tage backup med ? Kopierer du bare mapper over ?
      Det går jo lidt hurtigere hvis man kun kopierer ændrede (og nye) filer…

    De nye, smarte backupprogrammer arbejder lidt ligesom antivirussoftware: de ligger konstant og holder øje med hvilke filer der ændres. Når man så tager backup går det super-stærkt kun at kopiere disse filer over. Det betyder at man kan tage backup flere gange om dagen.

  9. morfar

    DU ringede sgu da, men det virkede ikke med øjenvipperne :o).

    Håber virkelig at det fungerer, enter dårlig samvittighed for at jeg hellere ville sove brandert ud end at hjælpe, men 3 timer er bare ikke nok søvn til en mand i min alder ^^

  10. AnetQ Forfatter

    @Runemesteren: Ja, lige nu bruger jeg jo så ingenting ;) Men har tænkt mig at begynde på det… Nåja og de havde ikke en 320 GB noget som helst da jeg kastede mig ind ad døren fredag eftermiddag 1 minut i lukketid, så det blev en Hitachi 250 i stedet, eftersom jeg vidste, at jeg ikke ville have tålmodighed til at vente til mandag.
    @Morfar: Jaja for at låne en stationær! Jeg lånte min mors i stedet, AKA min egen gamle, det virkede ikke i første omgang… Måske skulle jeg bare overgive mig og betale for et program!

  11. Rasmus

    Yay! Jeg er feminin! … eller jeg prøver lige igen. Yay! Jeg er Mac-bruger!

    … og jeg må hellere snart få backet up. Tak for at du mindede mig om det.

  12. AnetQ Forfatter

    @Rasmus: Har altid vidst, at du var i kontakt med din feminine side ;) God ide det med backup, kan varmt anbefale den slags!

  13. Pingback: Undr! » Blog Archive » Recoveryprogrammer i hobetal

  14. mariahønen

    *gyser* jeg skal klart også have lavet backup på cd’er af alle vores billeder. Vi har dem godtnok på en ekstern harddisk, men det kan jo åbenbart også gå galt…
    Godt du mindede mig om det, tak.

  15. klaus

    backup for begyndere og nervøse, analfikserede typer:

    1) beslut dig for en (for dig) logisk struktur: en mappe med billeder, en mappe med tekster, en mappe med dine maildata f.eks. og vær konsekvent med at følge den!

    2) så længe det hele fylder mindre end 700mb, så brænd på en almindelig brændbar cd, skriv dato etc. på skiven (f.eks. 20070326), put skiven i en plastboks (brændte skiver lever længere når bagsiden ikke er i direkte kontakt med fysisk materiale er vi mange der mener…) og gem dem et mørkt, skummelt og ikke for fugtigt sted i en velegnet boks (kan købes mange steder for tyve kroner eller brug en skoæske eller lav en selv…)

    3) når det hele begynder at fylde mere end hvad der kan være på en cd, så brænd på en almindelig brændbar dvd og gentag i øvrigt proceduren som beskrevet ovenfor…

    4) lad være med at købe de billigste medier! bestil dem i tyskland og køb minimum et 100-styks spindel hver gang og vælg mærkevarer (f.eks. verbatim etc. – IKKE no-name!) og bestil evt. en kasse plastbokse, dvd-cases eller hvad du nu foretrækker ved samme lejlighed…

    5) http://www.kvipu.com/CDCheck/ her finder du et fikst lille program der checker dine cd/dvd’er for eventuelle fejl – gør det i starten eller når du pludselig vågner midt om natten og har drømt at alle dine data er blevet dårlige… jeg gør det altid i forbindelse med et skifte til en ny type medie eller hvis jeg får den tvangstanke at drevet ikke længere har det så godt – just in case…

    ps: det kan også redde data fra en dårlig disk så det er virkelig et flinkt lille program…

    pps: hvis du er den nervøse type så check om andre drev kan læse dine brændte skiver – et dårligt drev kan brænde dårlige skiver i lang tid som kun det selv kan læse… hvis du er i tvivl = nyt drev i maskinen…

    6) men det vigtigste er stadig punkt 1: gem dine data på en logisk og overskuelig måde så selve backup-proceduren er begrænset til at trække nogle mapper over i et vindue for at få dem brændt – det forøger sandsynligheden for at du rent faktisk får det gjort…

    og til allersidst: hvis du har en bankboks, så gem en frisk kopi der i ny og næ (just in case) eller hos en pålidelig person i omgangskredsen – hvis hytten du bor i futter af, så ryger de brændte skiver jo med…

  16. Pingback: Undr! » Blog Archive » iPod + PC = Lorteparforhold?!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.